خطری که در شهر همدان رفع نمیشود

در اکثر مناطق استان همدان، شاهد نصب بنر و پرده های اخطار شهرداری مبنی بر احتمال خطر ریزش هستیم، که بیشتر در خصوص خانه ها و عمارت قدیمی هستند که به حال خود رها شدهاند.
میتوان گفت شهرداری برای این بناها، همانند آژیر خطر عمل کرده که با بیتوجهی مالکان و مسئولین میراث فرهنگی رو به رو میشود. اگر بنا بر گفته شهرداری احتمال ریزش آوار وجود داشته باشد، جان شهروندان در خطر است زیرا در صورت فرسوده بودن یا وزش بادی جزئی احتمال بروز خسارت های جانی و مالی وجود دارد.
از این رو برآن شدیم تا طبق آیین نامه و بخش نامه های این خصوص وظایف هر یک را تشریح و این بیتوجهی به جان و مال شهروندان را بررسی کنیم.
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان همدان، رفغ خطر از بنا را از وظایف مالک اعلام کرد.
احمد ترابی در گفتگو با #همدان_آنلاین، بیان کرد: در خصوص بناهایی که از شهرداری اخطار رفع خطر دریافت میکنند، مسئولیت بناهایی که در تملک میراث فرهنگی هستند با ما است.
وی در اشاره به بناهایی که در تملک بخش خصوصی است، اظهار کرد: رفع خطر خانه های قدیمی که مالک شخصی دارند و در فهرست آثار ملی ثبت شدهاند به عهده مالک زیر نظر اداره میراث فرهنگی است.
وی ادامه داد: در صورتی که مالک اعتبار کافی برای اقدامات لازم را نداشته باشد، بر اساس بودجهای اداره اقدامات لازم را انجام میدهیم.
ترابی دراشاره به خانه عسگری، ساختمان آبادانی ها، عمارت جنانی و بالکن های کوچه استر و مردخای، که مالک شخصی داشته وبا اعتبار میراث فرهنگی و مشارکت شهرداری رفع خطر شدهاند، اظهار کرد: تاکنون اداره میراث فرهنگی جریمه قید شده در بخش نامه این خصوص را از هیچ یک مالکان دریافت نکرده است.
وی در اشاره به عمارت جنانی، توضیح داد: عمارت جنانی، رفع خطر شده و مالک باید طرح مرمت آن را تهیه کند.
معاون خدمات شهری منطقه 4، تنها اخطار و اطلاع رسانی درخصوص رفع خطر به عهده شهرداری است.
مرتضی رضایی، در اشاره به املاک مربوط به میراث فرهنگی، اظهار کرد: در خصوص این املاک اداره میراث فرهنگی همکاری لازم را با نداشته و به همین دلیل رفع خطر این املاک بسیار زمان میبرد.
وی با تأکید بر لزوم و اجبار رفع خطر املاک قدمی، عنوان کرد: در صورتی که مالک مانع مرمت و رفع خطر شود، با مراجعه به دادستانی و دریافت تأمین دلیل، اقدام به تخریب بنا با حضور نماینده دادستانی میکنیم.
وی با بیان اینکه مرمت و رفع خطر به عهده مالک است، ادامه داد: اگر رفع خطر را شهرداری اجام دهد، مطابق با بخشنامه رفع خطر، مبلغ هزینه شده به اضافه 20 درصد کل مبلغ باید به شهرداری پرداخت شود.
رضایی با اشاره به دالانی در منطقه حصار مطهری، که با حکم دادستانی تخریب شده است، گفت: در این دالان خانوادهای زندگی میکردند که پس از دوبار اخطار، با حکم قضایی و حضور عوامل نیروی انتظامی افراد را خارج و دالان را تخریب کردیم.
وی با بیان اینکه اداره میراث فرهنگی تخریب بناهای قدیمی را نمیپذیرد، توضیح داد: شهرداری وظیفه اطلاع رسانی دارد و مالک باید با همکاری شهرداری اقدام به رفع خطر کند.
رضایی در پایان خاطر نشان کرد: اگر مالک اعتبار کافی برای رفع خطر نداشته باشد، شهرداری وارد میشود که در پرونده مالک این موضوع قید و بدهکار شناخته میشود.