علائم و راههای پیشگیری از ابتلا به سرطان

سرطان تابویی است که امروزه بسیاری از خانوادهها را درگیر خود کرده است؛ بیماری که در آن سلولها توانایی تقسیم و رشد عادی خود را از دست میدهند و این موضوع منجر به تسخیر، تخریب و فاسد شدن بافتهای سالم بدن میشود.
بیش از ۱۰۰ نوع سرطان در جهان شناسایی شده که در هر قسمتی از بدن میتواند ظاهر شود، سرطان دوّمین علت مرگ و میر در جهان است که در سال ۲۰۱۸ مسئول مرگ ۹.۶ میلیون نفر بوده است.
مسئول برنامه سرطان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی ابن سینا همدان سرطان سینه در خانمها، معده و پروستات در آقایان را شایع ترین نوع این بیماری در استان عنوان کرد.
شراره نیکسیر در گفت و گو با پایگاه خبری همدانآنلاین، با اشاره به افزایش روزافزون بیماران سرطانی در دنیا، مطرح کرد: هیچ گاه نمیتوان به طور دقیق و قطعی دلیل اصلی شیوع سرطان سینه، معده و پروستات را در بین زنان و مردان همدانی اعلام کرد اما میتوان عنوان کرد که بافت و سلولهای مربوطه نسبت به این بیماری مستعد تر هستند.
وی تغییرات سبک زندگی، کم تحرکی، افزایش وزن، مصرف الکل و دخانیات و آلایندهها را از جمله دلایل اصلی ابتلا به سرطان دانست و گفت: براساس پیشبینی های صورت گرفته بهداشت جهانی، تا 25 سال آینده نزدیک 70 درصد به جمعیت بیماران سرطانی اضافه خواهد شد.
نیکسیر در رابطه با روشهای پیشگیرانه ابتلا به سرطان نیز اظهار کرد: عدم مصرف الکل، دخانیات، قرار نگرفتن در معرض دود سیگار، مصرف روزانه 5 وعده میوه و سبزیجات تازه، کاهش مصرف چربی و روغن به ویژه چربیهای حیوانی، استفاده از روغن زیتون در غذا، عدم مصرف شورها، غذای سوخته و ترشیجات به مقدار زیاد ازجمله عوامل پیشگیرانه ابتلا به سرطان هستند.
مسئول برنامه سرطان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی ابن سینا همدان ادامه داد: استفاده از نانهای سبوس دار، استفاده تنها 80 گرم گوشت و ترجیحا جایگزین کردن حبوبات به جای این ماده غذایی نیز از دیگر عوامل موثر در پیشگیری از انواع سرطان ها هستند.
وی با تاکید براینکه مراجعه زود و به هنگام به پزشک و یا مراجع درمانی باعث کاهش خطر تشدید بیماری و تسهیل در درمان سرطان میشود، عنوان کرد: کاهش وزن توجیه ناپذیر (بیش از ۱۰ درصد طی ۶ ماه)، تَب غیر عادی و توجیه ناپذیر (بدون علت عفونی)، تغییر طولانی در اجابت مزاج (بیش از سه هفته و وجود خون مخفی در مدفوع)، خونریزی و ترشح غیرطبیعی (در افراد مُسن بعد از یائسگی و ۴۰ سالگی) از جمله علائم ابتلا به سرطان هستند.
نیکسیر خونریزی و فرورفتگی نوک پستان (فرورفتگی نوک پستان و وجود توده در پستان که طی دورۀ ماهانۀ متوالی ثابت بماند) و وجود غُدّههای زیرجلدی (بدون درد و در حال رشد بیش از دو هفته) را از دیگر علائم ابتلا به سرطان خواند و افزود: زخم بهبود نیافته (بیش از سه ماه)، وجود زخم در نواحی در معرض آفتاب (در محل عفونتهای طولانی مدّت یا سوختگیهای قدیمی)، تغییر خالهای پوستی (تغییر در اندازه، شکل، رنگ)، سُرفههای طولانی مدّت (با خلط یا بدون آن مخصوصاً اگر با کاهش وزن همراه گردد)، سیری زودرس و کاهش اشتها (مخصوصاً اگر با کاهش وزن همراه باشد) از دیگر موارد مشکوک به سرطان هستند.
۲۷ بهمن, ۱۳۹۸ ۰۳:۱۸ ب.ظ