لفظ “روابط عمومی” گویا برای برخی مدیران، بد معنا گردیده

لفظ “روابط عمومی” گویا برای برخی مدیران، بد معنا گردیده و لفظ عمومی بودن آن را بهمثابه “عادی، روتین، سرراهی و گذری بودن” آن تفسیر نمودهاند حالآنکه این پُست سازمانی بسیار پراهمیت، یکی از رشتههای مهم دانشگاهی در سطح جهان تا مقطع دکتری تخصصی و محور پژوهشهای علمی مختلف است و معمولاً مدیرانی که علم و شناخت کافی نسبت به مدیریت استراتژیک و برنامههای راهبردی دارند، در انتصاب مدیران روابط عمومی بسیار هوشمندانه و با دقتنظر اقدام میکنند مگر آنکه نه علم مدیریت بدانند و نه برنامهی مدونی داشته باشند.
در عجیبترین نمونه آن، تغییر مکرر مدیران و سرپرستان اداره کل روابط عمومی و امور بینالملل استانداری همدان، گویای آن است که احتمالاً از نظر مدیریت ارشد استان، این جایگاه، فرصتی گذراست و استان همدان نیز محل خوبی برای آزمون و خطاست چراکه کوچکترین اعتراض یا حرکتی، از سوی دلسوزان استان و اهالی رسانه و مطبوعات، دیده نمیشود و هرچندوقت یکبار، خبر عزل و نصب مدیرکل روابط عمومی، به گوش میرسد که البته بعضاً تلاش میشود که کاملاً بیسروصدا و چکشی اتفاق بیفتد تا فرصتی برای چانهزنی یا واسطهگریهای رایج سیاسی، فراهم نگردد.
مهندس سیدسعید شاهرخی، استاندار همدان که با حکم خویش، فردی را به سرپرستی این ادارهکل منصوب کرده بود، اکنون پس از حدود ۵ ماه، وی را در روز پنجشنبه و در سکوت کامل خبری (که احتمالاً نشان از بحرانی بودن موضوع است) از این سمت عزل نموده و چهرهای تکراری را در این سمت منصوب نموده است که در دولتهای مختلف حتی با گرایشهای سیاسی مخالف، در همین سمت، حضور داشته و این اتفاق نشان از انعطاف بیشازحد وی دارد!
حالآنکه بر هیچ مدیری پوشیده نیست که معمولاً جایگاه روابط عمومی بهواسطه حساسیت ویژه و ارتباط تنگاتنگ با اصحاب رسانه و مطبوعات و همچنین نزدیکی با شخص استاندار، یک جایگاه استراتژیک تلقی میشود و اصولاً باید فردی با شاخصههای مدیریتی و تجربی خاص در این جایگاه منصوب گردد.
حال سؤالاتی که ذهن نگارنده را مشغول ساخته این است که انتصاب افراد مختلف در این جایگاه، با چه شرایطی رخ میدهد؟
اگر این افراد را موردبررسی قرار داده و قانوناً و قلباً، به توانمندی و شایستگی وی، ایمان آوردهاید، پس چرا باید ظرف مدت ۵ ماه نسبت به تغییر وی اقدام شود؟ و البته که این از عجایب مدیریت در سطح کلان است؛
در نقطه مقابل، اگر این افراد، با سفارشها و بهصورت تحمیلی بر استان و استاندار توسط اشخاص، احزاب یا گروههای خاصی وارد عرصه میشوند که باید بسیار تأسف خورد و بدون شک ضربه اصلی این بازیهای جناحی و سیاسی را، مردم استان همدان خواهند خورد.
سؤال دیگر آنکه استاندار همدان، فردی بیتجربه نیست و نیک میداند که پیش از آنکه مدیری در جایگاهی منصوب شود، باید صلاحیتهای علمی، تجربی و مدیریتی وی بررسی گردد و از آن مهمتر، طرح برنامههای پیشنهادی وی اخذ و بررسی شود؛ آیا این اتفاق برای انتصاب مدیران کل روابط عمومی استانداری همدان رخداده است یا صرفاً به ظواهر و شنیدهها و گفتهها بسنده شده است؟ و اگر این افراد برنامههایی مکتوب و مدون، تحویل دادهاند، آیا زمان عملیاتی شدن این طرحها 5 ماه است؟ آیا واقعاً میتوان ظرف این مدت کوتاه، تحول و اقدام مناسبی با برونداد منطقی انتظار داشت؟
همچنین این سؤال مطرح است که در استان همدان با این وسعت از فرهنگ و هنر و کثرت رسانهها و تعدد اصحاب رسانه و مطبوعات، آیا قحطالرجال صورت گرفته که بهمحض عزل مدیرکل روابط عمومی، چهره تکراری همه دولتها باید منصوب گردد که قطعاً اگر طرح و برنامه و ایدهای داشته، احتمالاً در سنوات گذشته پیاده کرده و امروز چیز جدیدی در چنته ندارد؟ آیا استان همدان افراد تحصیلکرده، رسانهای، توانمند، مدیر و مدبر با ایدههای جدید بهمنظور تحول در فضای رسانهای استان ندارد؟
در پایان ضمن مطالبه پاسخهای شفاف از سوی استاندار همدان و تنویر افکار عمومی در راستای اطلاع از علل تغییرات مدیرکل روابط عمومی و امور بینالملل استانداری همدان، بر این مهم تأکید میگردد که در بسیاری از متون بجای لفظ “علم مدیریت” از عنوان “هنر مدیریت” استفاده شده است و معنای آن قطعاً بهکارگیری هرچه بهتر منابع اعم از انسانی، مالی، فیزیکی و… است و بدون شک عدم بهرهگیری از نیروی انسانی متخصص و متعهد، سبب تحمیل هزینههای مادی و معنوی بسیاری بر سازمان است که اثرات آن تا مدتهای طولانی محسوس خواهد بود.
نویسنده (مستعار): دکتر سعید روشنگر – مدرس دانشگاه و فعال رسانهای