ملایر؛ میزبان هیأت بلند پایه کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس

ظریفت بی نظیر باغات انگور ملایر و همت بلند باغداران این خطه سبب شد سال 1397 نظام تولید انگور در این شهرستان به عنوان پنجاه و سومین میراث مهم جهانی کشاورزی و به عنوان ” شهر جهانی انگور” ثبت جهانی فائو شد.
به گزارش پایگاه خبری همدان آنلاین، روز گذشته تعدادی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی از ظرفیت ها، پتانسیل ها و جایگاه ویژه ملایر در حوزه باغبانی و کشاورزی چون باغات انگور، گردو، قنوات، ظرفیت های ویژه زراعت و ” طرح فراز” بازدید کردند.
تصفیه خانه سد کلان95 درصد پیشرفت فیزیکی دارد
مدیر کل آب منطقهای استان همدان در حاشیه بازدید هیأت رئیسه و اعضای کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی از سد کلان ملایر، با بیان اینکه این سد بر روی رودخانه حرم آباد احداث شده است، گفت: هدف از این پروژه تأمین آب شرب ۱۲ میلیون متر مکعب شهر ملایر است.
منصور ستوده افزود: از آب جمع آوری شده در پشت این سد، نیم میلیون متر مکعب برای شهرک صنعتی مرویل و ۵.۵ میلیون متر مکعب نیز سهم زیست محیطی منطقه است.
وی با بیان اینکه این پروژه عظیم با هزینه ۷۸ میلیارد تومان ساخته شده است، افزود: حجم مخزن ۴۵ میلیون متر مکعب است و در حال حاضر ۹۴ درصد حجم سد پر است.
ستوده با اشاره به اینکه مقرر شده در افق سال ۱۴۰۰ آب شرب ملایر از این سد تأمین شود، ادامه داد: خط آبرسانی تا شهر ملایر، ۳۸ کیلومتر است که تاکنون ۳۷ کیلومتر آن انجام شده است و یک کیلومتر باقی مانده نیز امسال انجام میشود.
مدیر کل آب منطقهای استان همدان با بیان اینکه ایستگاه پمپاژ و تصفیه خانه در پایین سد قرار گرفته است، اظهار کرد: تصفیه خانه بالای ۹۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و بهرهبرداری آزمایشی آن شروع شده است.
ستوده افزود: تصفیه خانه سد کلان، به طور متوسط سالانه ۳۸۰ میلیون لیتر آب را تصفیه میکند و قرار است ۶۰ درصد آب شرب شهر ملایر را در افق سال 1400 تأمین کند.
برگشت تعهدات ارزی؛ مشکل صادرکنندگان کشمش
معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان نیز در بازدید از کارخانه حاتمی گفت: عدم برگشت پول صادراتی و افزایش قیمت مواد اولیه گریبانگیر فعالان این بخش شده که انتظار می رود کمیسیون کشاورزی برای رفع این موانع تدابیری را بیاندیشند.
محمدرضا شهسواری با بیان اینکه بیش از 90 درصد کشمش و انگور ملایر در بازارهای جهانی عرضه می شود، افزود: در سال گذشته 37 هزار تن کمش در این شهرستان تولید و در بازارهای جهانی عرضه شد.
در ادامه مدیر عامل مجموعه کارخانجات حاتمی با بیان اینکه این شرکت بیش از ۴۰ سال است که در عرصه تهیه و بسته بندی کشمش تیزآبی و آفتابی فعالیت می کند، گفت: ما برای ۵۰ نفر اشتغالزایی مستقیم ایجاد کرده ایم.
خسرو حاتمی با اشاره به وجود مشکلات فراوان در این حوزه، اظهارکرد: برگشت تعهد ارزی یکی از بزرگترین مشکلات فعالان این عرصه است و اگر مشکلات تعهد ارزی و سرمایه در گردش حل نشود، کارخانه داران زمینگیر شده و مجبور به تعطیلی می شوند.
وی به أخذ مالیات های هنگفت، گران شدن مواد اولیه و … اشاره کرد و گفت: عمده کار ما صادرات است و چند نوبت به عنوان صادرکننده برتر استان و کشور معرفی شده ایم.
این صادرکننده کشمش به اختلاف زیاد ارز نیمایی و ارز آزاد اشاره و خاطرنشان کرد: فروش کشمش در تمام دنیا نرخ ثابت و مشخصی دارد و ما مجبور به رقابت با کشورهای استرالیا، ترکیه، افغانستان و … هستیم.
گفتنی است؛ بازدید از باغ داربستی “محمد غفاری” باغدار نمونه کشوری در روستای افسریه ملایر و بررسی روش های نوین تولید انگور و کشمش، بازدید از باغ گردو ” منصور رضائی” در شهر زنگنه، باغات انگور دره جوزان، سد کلان و مجموعه کارخانجات تولید کشمش حاتمی، برنامه های این سفر یک روزه بود.