مروار بافی ملایر، هنری با قابلیت اشتغالزایی بالا

رئیس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ملایر گفت: “مروار بافی” از هنرهای مهم این شهرستان است که تعداد قابل توجهی از هنرمندان در این رشته فعالیت دارند و پس از منبت بیشترین اشتغال در زمینه صنایع دستی مربوط به مروار به شمار می رود.
به گزارش پایگاه خبری همدان آنلاین؛ ابراهیم جلیلی یکشنبه 10 بهمن ماه، در حاشیه بازدید از روستای داویجان به عنوان ” روستای ملی مروار بافی”، افزود: پس از ثبت مروار و دریافت برند ملی روستای مروار بافی داویجان، ستاد ارتقای شاخص های روستای ملی با هفت کمیته تشکیل و دستورالعمل ها و راهکارهای لازم پیش بینی و برنامه ریزی شده است و امیدواریم با کمک فرمانداری، بخشداری و مردم روستا بتوانیم شاخص های لازم را برای دریافت عنوان جهانی مروار هموار سازیم.
وی با بیان اینکه مروار و مرواربافی ملایر سابقه طولانی دارد و سبدبافی هنری است که در اکثر روستاهای ملایر بافتهشده و مورد استفاده قرار میگیرد، افزود: این هنر در کشاورزی و مصارف خانگی کاربردهای گوناگونی دارد.
این مقام مسئول اظهار کرد: ملایر با ظرفیت بیش از ۲۰۰ هکتار، قطب تولید مروار در کشور به شمار میرود و بیشترین مزارع کشت مروار در روستاهای داویجان، گوراب، رضوانکده و توچغاز و حرم آباد قرار دارند.
رئیس اداره میراث فرهنگی ملایر در بخش دیگری در مورد نحوه کاربرد مروار و استفاده از آن، گفت: مرواربافان پس از تهیه ترکه آن را انبار کرده و به تدریج پس از گرفتن زوائد آن، ترکهها را از طول به سه یا چهار قسمت تقسیم کرده و آنها را در پاتیلهای مخصوصی با آب میجوشانند و لایهی رویی آن را میگیرند و پس از خشک شدن برای بافتن از آنها استفاده میکنند.
جلیلی با بیان اینکه مروار دارای ویژگیهای خاص خود بوده و رنگ آن زرد است و وقتی با روغن جلا میخورد، به رنگ طلایی درمیآید، افزود: پس از بافتن مروار باید آن را نزدیک به ۴۸ ساعت در معرض آفتاب بگذارند و این کار بدین دلیل انجام میگیرد که براثر تابش نور آفتاب به ترکههای مروار، رنگ آنها روشنتر شده و به رنگ طلایی درمیآید.
وی در مورد محصولات تولیدی از مروار توضیح داد: سبـد گرد کوچک و بزرگ، سبد بیضی کوچک و بزرگ، سبد قایقی کوچک و بزرگ، کاسه در اندازههای مختلف، سبد کشکولی، سبد جای میوه، سبد پنجرهای، ساک پیکنیک، سبد دو طبقه سبد سه طبقه، جای لباس، جای بچه، جای روزنامه، انواع لوستر، انواع شکلات خوری، جای سوزن و نخ ،جای تخممرغی، میز و صندلی و مبل و محصولات متنوع دیگر در این رشته هنری تولید و به بازار عرضه میشود.
جلیلی با بیان اینکه ابزارآلات تولید مروار شامل اره، رنده، چکش، انبردست، گازانبر و قیچی باغبانی است، خاطرنشان کرد: در مرواربافی علاوه بر ترکههای مروار، از مواد دیگری مانند تختهسهلائی، پوشال برنج و خرما و مفتولهای سیمی نیز استفاده میشود.
گفتنی است؛ در این بازدید در خصوص ورودی روستا و ساماندهی تابلوهای معرفی و جانمایی محل ساخت المان روستای ملی مروار بافی تصمیم گیری شد، همچنین از تغییر نام کوچه های روستا با عنوان مروار بازدید به عمل آمد و بحث کاشت مروار در ورودی خانه و استفاده از سبدها و سیما و منظر روستا مورد توجه قرار گرفت.
در ادامه با حضور هنرمندان صنایع دستی، دهیار و شورای روستای از مدرسه واگذار شده به دهیاری به منظور ایجاد بازارچه صنایع دستی و سوغات، بازدید میدانی انجام گرفت.