سلامت و پزشکی

تور رسانه‌ای معاونت بهداشتی دانشگاه به مناسبت هفته سلامت


به مناسب هفته سلامت در تور رسانه ای که به همت روابط عمومی دانشگاه و معاونت بهداشتی برگزار شد، از خانه بهداشت سنگستان، پایگاه جامع سلامت امام صادق(ع) و مرکز جامع سلامت شهری امام حسین(ع) توسط اصحاب رسانه و مسئولان معاونت بهداشتی بازدید به عمل آمد.

به گزارش پایگاه خبری همدان آنلاین در همدان، مسئول مرکز خدمات جامع شهری امام حسین(ع) همدان در بازدید خبرنگاران و اصحاب رسانه از این مرکز بیان کرد: واحدهای ارائه دهنده خدمات در شهرها مراکز خدمات جامع سلامت شهری و پایگاه های سلامت شهری و در روستاها مراکز خدمات جامع سلامت روستایی، پایگاه های سلامت روستایی و خانه های بهداشت هستند.

مهدی حیدری‌کرامت ادامه داد: این واحدهای بهداشتی خدمات اولیه سلامت که شامل آموزش سلامت، مراقبت بهداشتی تمامی گروه های سنی و گروه های آسیب پذیر، واکسیناسیون، پیشگیری از بیماری های واگیر و غیرواگیر، بهداشت محیط و حرفه ای، مشاوره های تغذیه ای و سلامت روان است را به طور رایگان به جمعیت تحت پوشش ارائه می دهند.

وی افزود: هر خانوار ساکن در شهر یا روستا دارای پرونده سلامت الکترونیک است که در این پرونده سابقه سلامت، بیماری و مراقبت های بهداشتی او ثبت می شود. آموزش بهداشت وظیفه مهم و اساسی همه واحدهای مرکز است که باید در جریان ارائه خدمات بهداشتی و پزشکی به صورت فردی و گروهی و به تناسب وضعیت سلامت و بیماری افراد انجام شود.

حیدری‌کرامت اظهار کرد: خدمات بهداشت محیط و کار، خدمات پزشکی، دندانپزشکی، مامایی، آزمایشگاهی ، تزریقات و پانسمان و نظارت بر نحوه ارائه خدمت در پایگاه‌های سلامت شهری و خانه های بهداشت از جمله وظایف مراکز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی است.

وی اضافه کرد: درمان بیماران به صورت سرپایی، شناسایی بیماری های بومی منطقه، تشخیص و مراقبت درمانی بیماران نیازمند مراقبت ویژه، آموزش و اقدام برای پیشگیری از بیماری ها واگیر و غیرواگیر و ویزیت پزشکی از جمله خدمات ارائه شده به مراجعان توسط پزشک در مراکز خدمات جامع سلامت است.

وی یادآور شد: پزشک مرکز در صورتی که به اقدامات درمانی و تشخیصی بیشتری نیاز داشته باشد، می تواند بیماران را برای مشاوره تغذیه یا سلامت روان به کارشناسان مربوطه شاغل در مرکز و یا به بیمارستان ها و کلینیک های تخصصی ارجاع دهد. پزشک مرکز با استفاده از پرونده سلامت الکترونیک اطلاعات مهمی درباره سلامت اعضای خانواده در اختیار دارد. در مراکز خدمات جامع سلامت شبانه روزی خدمات اورژانسی و سرپایی به بیماران و مصدومان ارائه و در صورت نیاز بیمار با آمبولانس مستقر در آن مرکز به سطح دوم ارائه خدمات درمانی یا بیمارستان ارجاع داده می شود.

زیوری، کارشناس خدمات بهداشت محیط و حرفه ای مرکز جامع شهری امام حسین(ع) همدان نیز گفت: کارشناسان بهداشت محیط و حرفه ای ضمن بازدید از اماکن عمومی منطقه تحت پوشش، از محل های تهیه، نگهداری و فروش موادغذایی بازدید کرده و نمونه برداری های لازم را انجام می دهند، نظارت بر دفع بهداشتی زباله، بهداشت محیط کارگاه ها، کارخانه ها، مدارس و بهداشت آب، نظارت بر مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی کارشناسان مستقر از اقدامات در این واحد است.

کارشناس سلامت و روان مرکز جامع شهری امام حسین(ع) همدان نیز بیان کرد: کارشناس روان در مرکز خدمات جامع سلامت شهری مسئول ارائه مشاوره و آموزش برای پیشگیری از اختلالات روانی به جمعیت تحت پوشش و بیماران ارجاعی از پزشک مرکز است.

صبا عباسی درباره خدمات مشاوره تغذیه و رژیم درمانی گفت: کارشناس تغذیه در مرکز خدمات جامع سلامت شهری مسئول ارائه مشاوره تغذیه و تنظیم رژیم غذایی برای پیشگیری از بیماری ها و تنظیم رژیم غذایی برای کمک به درمان بیماری های مزمن در جمعیت تحت پوشش است.

آزاده شهیدی، تکنسین دهان و دندان مرکز جامع شهری امام حسین(ع) همدان نیز اظهار کرد: دندانپزشکان این واحد به ارائه خدمات بیماران به صورت سرپایی، ارائه خدمات به گروه های هدف(کودکان و مادران باردار)، آموزش و اقدام برای پیشگیری از بیماری های دهان و دندان می پردازند و طرح وارنیش فلوراید در مرکز برای کودکان ۳ تا ۵ سال و در مدارس برای کودکان ۶ تا ۱۴ سال در حال انجام است.

کارشناس طرح معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان نیز در ادامه مطرح کرد: هر مرکز خدمات جامع سلامت شهری دو یا چند پایگاه سلامت و هر مرکز خدمات جامع سلامت روستایی چند خانه بهداشت را در آن منطقه تحت پوشش دارد به طوریکه میانگین جمعیت تحت پوشش هر پایگاه سلامت ۱۲ هزار و ۵۰۰ نفر و هر خانه بهداشت حداقل ۱۵۰۰ نفر است.

ناهید جلالی ادامه داد: در پایگاه های سلامت شهری و خانه های بهداشت خدماتی مثل بررسی سبک زندگی (نحوه فعالیت بدنی، مصرف دخانیات و سابقه بیماری و …) و مراقبت های بهداشتی در کلیه گروه های سنی، اعم ازکودک، دانش آموز، جوان، زن باردار، میانسال و سالمند، پیشگیری از بیماری های واگیر و غیرواگیر و واکسیناسیون و آموزش سلامت توسط مراقبان سلامت و بهورزان ارائه می شود.

وی افزود: خدمات بهداشتی مورد نیاز نوزادان و کودکان مانند غربالگری تیروئید، بررسی مراحل رشد و تکامل، تغذیه، تزرریق واکسن های مورد نیاز، بررسی بینایی و شنوایی و مکمل یاری و … برای سایر گروه های سنی مثل نوجوانان، جوانان، میانسالان و سالمندان خدماتی شامل کنترل وزن، قد، فشارخون، خطرسنجی بیماری غیرواگیر و … به صورت رایگان در خانه های بهداشت و پایگاه‌های سلامت ارائه می شود.

جلالی تصریح کرد: ماماهای شاغل در پایگاه های سلامت شهری کلیه خدمات مربوط به مراقبت های پیش از بارداری، مراقبت های دوران بارداری و مراقبت های بعد از بارداری و سلامت باروری و غربالگری سرطان های شایع مثل سرطان پستان و رحم را به زنان جمعیت تحت پوشش ارائه می دهند.

وی یادآور شد: خدمات درمانی(پزشکی، دندانپزشکی، آزمایشگاه) در پایگاه سلامت انجام نمی شود و هر پایگاه سلامت می تواند مردم تحت پوشش خود را برای دریافت خدمات درمانی و مشاوره های تغذیه و رژیم درمانی و سلامت روان به مرکز خدمات جامع سلامت مربوطه ارجاع دهد. مراکز خدمات جامع سلامت روستایی، پایگاه های سلامت روستایی و خانه های بهداشت وظیفه ارائه خدمت به جمعیت روستایی را برعهده دارند.

جلالی افزود: خانه های بهداشت محیطی ترین مکان ارائه خدمات بهداشتی و درمانی به روستائیان بوده و توسط بهورزان زن و مرد که ساکنان بومی همان روستا هستند، اداره می شوند. بهورزان موظف هستند، علاوه بر جمعیت روستای خودشان به عنوان روستای اصلی به جمعیت روستاهای کم جمعیت که مجاور روستاهای آنها قرار دارند نیز خدمات بهداشتی مورد نیاز را ارائه دهند. این خانه های بهداشت زیر نظر مراکز خدمات جامع سلامت روستایی انجام وظیفه می کنند.

وی تبیین کرد: در ضمن در مرکز جامع شهری امام حسین(ع) در واحد آزمایشگاه، آزمایشات درخواست شده توسط پزشک انجام می شود به طوریکه در این مرکز آزمایشات تخصصی غربالگری کنسر روده بزرگ به قیمت دولتی و آزمایشات غربالگری سرطان گردن و دهانه رحم به صورت رایگان انجام می گیرد.

برچسب ها
نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن