اجتماعیفرهنگ و هنر

برج خانقلی سامن؛ یک جاذبه گردشگری از دل تاریخ

کهن شهر سامن از دیرباز ظرفیت بالایی برای جذب گردشگر داشته است؛ علاوه بر ” شهر زیر زمینی سامن” که در نوع خود بی نظیر است، آثار باستانی فراوان دیگری در این منطقه وجود دارد که گردشگرانی را از اقصی نقاط کشور به خود جلب می کند.

به گزارش پایگاه خبری همدان آنلاین؛ یکی از آثار تاریخی شهر سامن ” برج خانقلی” مربوط به دوره ایلخانی است و قدمت آن به 700 سال قبل برمی گردد. این برج در محله چاله خانقلی شهر سامن از توابع شهرستان ملایر قرار دارد.

ابتدا در چهار طبقه بوده که به عنوان دیوار دفاعی مردم سامن استفاده می شده اما در جنگ جهانی اول، طبقه بالای آن توسط روس خراب شده است.

طبقه اول و دوم برج از چینه ساخته و سقف طاقی شکل دارد؛ طبقه سوم و چهارم آن با خشت خام ایجاد گشته و دارای پوشش مسطح تیرچوبی است، روی برج سوراخ هایی دیده می شود، که هم جنبه تزیینی داشته و هم هنگام حمله دشمن برای دفع تیر مناسب بوده است.

قطر پایه‌های این برج خشتی و گلی حدود ۱۵ متر است و این اثر در تاریخ ۱۸ اسفند ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۵۱۲۱ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

این بنا یکی از چهار برج دیده بانی و دفاعی شهر سامن بوده ‌است که در فواصل مختلف در اطراف شهر ساخته شد ه است این برج دارای ۴ طبقه است که طبقات اول و دوم از چینه که نوعی مصالح بومی است ساخته شده و دارای سقف طاقی شکل بوده و طبقات سوم و چهارم ازخشت خام و گل است و پوشش مسطح تیر چوبی دارند.

ایلخانان یا ایلخانیان نام سلسله‌ای است که از سال ۶۵۴ تا ۷۵۰ ه‍.ق معادل ۱۲۵۶ تا ۱۳۳۵ میلادی در ایران حکومت می‌کردند و فرزندان چنگیزخان مغول بودند.

لشکریان چنگیزخان نخستین بار در سال ۶۱۸ ه‍.ق معادل ۱۲۲۱ میلادی به خراسان حمله نمودند، چنگیزخان در سال ۱۲۲۵ میلادی به مغولستان بازگشت و در آنجا درگذشت، سال ۱۲۵۱ م منگو یا منگل، خان بزرگ یا قاآن، بر آن شد تا با اعزام برادرانش هولاکو و قوبیلای (کوبلاخان) به ترتیب به ایران و چین پیروزی‌های مغولان را تحکیم و تکمیل کند.

هولاکو با فتح ایران سلسله ایلخانیان ایران و قوبیلای با فتح چین سلسله یوان چین را بنیاد گذاردند. فتح ایران به دست هلاکوخان پیامدهای مهمی چون پایان کار اسماعیلیان و انقراض خلافت عباسیان در پی داشت، ایلخانان در ابتدا دین بودایی داشتند اما به تدریج به اسلام گرویدند، ایلخانان مسلمان خود را سلطان نامیده و نام‌های اسلامی برگزیدند.

برچسب ها
نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن