اجتماعیکشاورزی

ملایر، قطب باغبانی استان همدان

معاون مدیر کل و مدیر جهاد کشاورزی ملایر با اشاره به اینکه این شهرستان قطب باغبانی استان محسوب می‌شود و بالای ۲۳ هزار هکتار انواع باغات در سطح شهرستان وجود دارد، افزود: ملایر دارای ۱۲ هزار و ۷۳۸ هکتار باغ انگور است.

به گزارش پایگاه خبری همدان آنلاین؛ یوسف کاکاوند شنبه ۱۸ شهریور ماه در نشست خبری با موضوع ” یازدهمین جشنواره ملی خوشه برتر انگور”، افزود: ملایر از لحاظ میزان تولید انگور رتبه چهارم کشوری و از نظر وسعت و مساحت باغات انگور رتبه پنجم کشوری را داراست.

وی با بیان اینکه در سطح شهرستان ۱۲ هزار و ۴۱۰ هکتار باغ انگور بارور وجود دارد، اظهار کرد: میزان تولید سالانه انگور در سطح شهرستان ۲۷۶ هزار تن است و به طور متوسط در هر هکتار باغ انگور ۲۴ تن محصول تولید می‌شود.

کاکاوند با بیان اینکه ۷۷ درصد انگور تولیدی شهرستان با وزن تقریبی ۴۳ هزار تن تبدیل به کشمش می‌شود، افزود: در حال حاضر ۵۵ کارخانه فعال در زمینه فراوری و تصفیه انگور در سطح شهرستان مشغول به فعالیت هستند و صادرات کشمش ملایر را به کشورهای روسیه، عراق، رومانی، ترکیه، هندوستان و پاکستان برعهده دارند.

این مقام مسئول با اشاره به اینکه علاوه بر این کشمش تولیدی در شهرها و استان‌های همجوار نیز در کارخانجات فراوری ملایر برای صادرات آماده می‌شود، اظهار کرد:  ما در مجموع ۲۶ محصول مختلف از انگور تولید و صادر می‌کنیم.

وی با تاکید بر لزوم صنعتی سازی ایجاد کارخانه‌های خاص در زمینه فرآوری شیره انگور، خاطرنشان کرد: باغات انگور ملایر امسال در دو نوبت ۱۳ فروردین ماه و ۱۴ خرداد ماه مورد سرمازدگی شدیدی قرار گرفتند که قطعاً بر کاهش میزان تولید محصولات تاثیر فراوانی دارد.

کاکاوند با بیان اینکه میزان خسارت وارده به باغات انگور ملایر ۷۰ درصد است، گفت: در همین راستا جلسات راهبردی فراوانی با حضور اعضای کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی، نمایندگان مردم ملایر در مجلس و مسئولین استانی و شهرستانی برگزار کردیم و در نهایت مقرر شد تسهیلات بانکی به باغات خسارت دیده اعطا شود.

مدیر جهاد کشاورزی ملایر در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه امسال موفق شدیم “نشان جیاس شهر جهانی انگور” را تحویل بگیریم، افزود: در جشنواره‌ای که مهر ماه با حضور مقامات کشوری برگزار می‌شود، از نشان جیاس انگور ملایر رونمایی می‌شود.

کاکاوند با بیان اینکه در سال جاری تنها باغاتی که سرما زدگی بسیار کمی داشتند “باغات طرح فراز” بودند، افزود: در حالت طرح فراز بهترین نوع انگورهای تازه خوری در ملایر تولید می‌شوند که به نفع باغداران و کشاورزان است و برای آنها درآمدزایی خوبی به همراه دارد.

این مقام مسئول با اشاره به اینکه بازار خوبی برای گونه‌های انگور تولید شده در طرح فراز نزد مصرف کنندگان و تولیدکنند گان وجود دارد، افزود: دوره درآمدزایی باغات فراز برای کشاورزان زیاد است.

مدیر جهاد کشاورزی ملایر با اشاره به اینکه در حال حاضر ۱۶۰ هکتار باغ فراز در ملایر ایجاد شده است و متوسط تولید هر کدام از این باغات بالای ۴۰ تن در هر هکتار است، افزود: تولید محصول فراوان، سودآوری زیاد، کاهش میزان مصرف آب، کاهش سرمازدگی و امکان پیوند گونه‌های مختلف انگور در باغات طرح فراز وجود دارد.

کاکاوند با تاکید بر لزوم آمووزش حرص باغات فراز به کشاورزان و باغداران، افزود: در همین راستا چندین دوره کلاس آموزشی برای باغداران برگزار کرده‌ایم و این روند ادامه دارد.

این مقام مسئول خاطرنشان کرد: در راستای افزایش کیفیت محصولات تولیدی در هفته دولت امسال پالایشگاه انگور ملایر کلنگ زنی شد و در حال حاضر پیشرفت خوبی دارد.

وی با بیان اینکه از صفر تا 100 کلیه محصولات انگور در این کارخانه قابلیت فراوری دارند و امکان صادرات محصولات تولیدی فراهم می‌شود، اظهار کرد: همچنین مرکز پرتودهی محصولات کشاورزی ملایر در حال حاضر ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و در حال تکمیل است.

کاکاوند با اشاره به اینکه در مرکز پرتودهی میزان قابل توجهی از سموم، باکتری‌ها، میکروب‌ها و قارچ‌ها از بین می‌رود، خاطرنشان کرد: در این روند علمی، قابلیت صادرات محصولات تولیدی افزایش پیدا کرده و استانداردهای جهانی رعایت خواهد شد.

وی در زمینه فرآوری سایر محصولات کشاورزی شهرستان، افزود: با توجه به آنکه بخش زند قطب تولید آلبالو محسوب می‌شود، امسال قراردادی را با شرکت تجاری سحر منعقد کردیم.

این مقام مسئول با بیان اینکه بادام ملایر از لحاظ ارزش اقتصادی برای کشاورزان به صرفه است، اظهار کرد: در حال حاضر ۱۴۴۰ هکتار باغات بادام آبی و ۲۵۰۰ هکتار باغات بادام دیم در سطح شهرستان ملایر وجود دارد.

کاکاوند در رابطه با اهمیت ” اصلاح الگوی کشت” مطابق با دستورالعمل سازمان جهاد کشاورزی، گفت: سال گذشته رونمایی اصلاح الگوی کشت در ملایر انجام شد و مطابق با برنامه تدوین شده کشت “محصولات پُر آب بر” ممنوع بوده و از سوی دیگر ما از کشت “محصولات کم آب بر” حمایت می‌کنیم.

مدیر جهاد کشاورزی ملایر با تاکید بر اینکه برای بقای کشاورزی، باید اصلاح الگوی کشت را رعایت کنیم، افزود: اکثر اراضی کشاورزی در سطح شهرستان اراضی دیم است؛ بنابراین طبق دستور سازمان جهاد کشاورزی، آیش زرد به آیش سبز تبدیل شده است و بر اساس آن از فرسایش خاک و زمین جلوگیری می‌شود، همچنین امکان تولید گیاهان دارویی فراهم می شود.

وی با تاکید بر اینکه حفظ بقایای گیاهی و حفاظتی خاک کشاورزی در دستور کار ماست، افزود: ما باید بر روی حفظ آب و خاک تلاش کنیم از سوی دیگر بتوانیم بحث کشت دانه‌های روغنی مثل کلزا در اولویت کاری ما قرار دارد تا در این راستا بتوانیم به خودکفایی برسیم.

مدیر جهاد کشاورزی ملایر با بیان اینکه امسال ۶۰۰ هکتار ابلاغیه کشت کلزا داریم، افزود: در حال حاضر ۲۱۰ هکتار از این وسعت عقد قرارداد شده و در حال کشت است، همچنین امسال بالای ۲۷ هزار تن خرید گندم داشتیم و موفق شدیم گندم مرغوبی را با کمترین میزان اُفت و سن زدگی خریداری کنیم.

وی با اشاره به اینکه امسال مبلغ یک میلیارد و ۴۷۵ میلیون تومان در بحث طرح فراز مساعدت مالی بلاعوض به کشاورزان داشتیم، افزود: در بحث احیای باغات سرمازده باید روی مبحث تغذیه باغات به منظور جبران خسارت تمرکز شود.

کاکاوند در رابطه با برگزاری جشنواره ملی خوشه برتر نیز یادآور شد: این جشنواره به همت بخش خصوصی، تعاونی پیمان گستر، تعاونی باغداران و سایر دستگاه‌های مرتبط چند سالی است که برگزار می‌شود و امسال تلاش شده در کنار بخش مسابقه، کلاس‌های آموزشی نیز داشته باشیم، همچنین نتایج نهایی برندگان، در جشنواره اصلی که مهر ماه با حضور مقامات کشوری برگزار خواهد شد، اعلام می‌شود.

در ادامه مدیرعامل شرکت تعاونی پیمان گستر گفت: پیش بینی می شود امسال بیش از ۲۰۰ نفر باغدار از استان های همدان، مرکزی ارومیه، تاکستان و سایر شهرها و استان‌های همجوار در این جشنواره شرکت کنند.

اکبر رحیمی با بیان اینکه یکی از اهداف اصلی ما این است که در کنار تقدیر و اهدای جوایز از باغداران و معرفی خوشه برتر، ظرفیت‌های ملی و دانش علمی تولید انگور در سطح شهرستان را ارتقا بدهیم، اظهار کرد: هر کشاورز دو خوشه انگور را تحویل هیئت داوران می‌دهد و هیئت داوران که متشکل از کارشناسان بخش‌های مختلف هستند پنج آیتم تخصصی را برای انتخاب خوشه برتر بررسی می‌کنند.

وی با بیان اینکه در مجموع بالاترین امتیاز به عنوان خوشه برتر معرفی می‌شود، افزود: در نهایت خوشه انگور سه نفر برگزیده جشنواره خواهد بود و خوشه انگور یک نفر نیز به عنوان سنگین‌ترین خوشه معرفی می‌شود.

برچسب ها
نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن