طرح فراز تاکستانها، راهی برای مقابله با «سرطان طوقه انگور»

معاون مدیر کل و مدیر جهاد کشاورزی ملایر گفت: باکتری عامل بیماری «سرطان طوقه انگور»، زمستان را در خاک سپری کرده و می تواند حتی در صورت عدم دسترسی به میزبان چندین سال زنده بماند.
یوسف کاکاوند در گفت و گو با پایگاه خبری همدان آنلاین بیان کرد: در صورت کاشت گیاه میزبان، باکتری می تواند از راه زخم های ناشی از عملیات باغبانی، سرمازدگی، نیش حشرات و عوامل طبیعی مانند تگرگ، وارد ریشه یا ساقه گیاه شود، نفوذ باکتری به درون بافت گیاه سبب تحریک سلول های مجاور به تقسیم بی رویه می شود.
وی در رابطه با راه های پیشگیری و کنترل بیماری سرطان طوقه و ریشه درختان میوه دانه دار، اظهارکرد: انتخاب نهال سالم،انتخاب پایه هایی با حساسیت کم نسبت به بیماری، استفاده از آبیاری قطره ای، خودداری از وارد شدن هر نوع زخم و ترک به گیاه، فروبردن ریشه نهال ها در محلول بردوفیکس ١۰ در هزار قبل از کاشت، تراشیدن گال های موجود روی درختان و رنگ کردن بافت سالم گیاه با بردوفیکس رقیق نشده، ضدعفونی ابزار هرس با بردوفیکس رقیق نشده و آبیاری کل باغ به منظور ضدعفونی خاک در باغاتی که آلودگی در آنها وجود دارد با بردوفیکس ١۰ در هزار، بطوریکه تمام سایه انداز گیاهان آبیاری شود، می توانند موثر باشند.
این مقام مسئول با بیان اینکه در صورت شدت بیماریی، باید گیاه حذف و سوزانده شود، در مورد راه های مبارزه با بیماری« سرطان طوقه انگور»، اظهارکرد: مبارزه بیولوژیک به کمک سویه k84 باکتری (A.radiobacte)یکی از راه های مقابله با این مشکل اس، بدین ترتیب که گیاهان میزبان را به این باکتری آلوده کرده، آنها را در برابر ورود باکتری بیماری زا از راه زخم مقاوم می سازند.
مدیر جهاد کشاورزی ملایر گفت: سویه k84 باکتری مذکور در گیاه تولید نوعی آنتی بیوتیک می نماید که مانع از ورود بعضی از سویه های باکتری بیماری زا در گیاه می شود، متاسفانه این آنتی بیوتیک نمی تواند از ورود بیووار3 A. Tumefaciens که سویه غالب بیماری زا در مو است، ممانعت به عمل آورد.
وی با اشاره به اینکه از مصرف ماده شیمیایی ریشه کن کننده برای از بین بردن گال های تشکیل شده نتایج متفاوتی به دست آمده است، ادامه داد: استفاده از مواد شیمیایی به علت صدمه سرمازدگی در تاکستان اتفاقی است، هرچند گاهی یکبار عارض می شود، نتیجه مثبت داده و در جلوگیری از توسعه بیشتر گال های جوان موثر بوده است.
کاکاوند افزود: برای ضدعفونی ریشه و طوقه نهال ها، مشکوک می توان ریشه و طوقه نهال را قبل از کاشت در محلول 10 در هزار سرزان مرطوب که مقداری خاک نرم در آن ریخته می شود، فرو برد، همچنین در موقع هرس ضد عفونی قیچی، چاقو یا اره در محلول پرمنگنات پتاسیم به میزان حدود 30 گرم در 8 لیتر آب و یا هیوکلریت سدیم و یا محلول یک در هزار سوبلیمه موثر است.وی خاطرنشان کرد: اگر ریشه نهال های درختان را بعد از بسته بندی به مدت یک ساعت در محلول 500-200 گرم سولفات مس در 100 لیتر آب فرو برده شود، در کنترل بیماری موثر خواهد بود.
کاکاوند ادامه داد: از آنجا که توسعه و پیشرفت سرطان طوقه، رابطه بسیار نزدیک با بروز صدمات سرمازدگی دارد، از این رو هر اقدامی که باعث کاهش خسارت سرمازدگی شود، در کنترل بیماری موثر است.
مدیر جهاد کشاورزی ملایر با باین اینکه در پاره ای از مناطق، درختان جوان مو را برای حفاظت از سرما در پاییز زیر خاک می کنند، افزود: انباشتن خاک در اطراف تنه تاک یکی از راه های جلوگیری مو از سرمازدگی است.
وی در رابطه با اقدامات صورت گرفته در راستای کنترل بیماری «سرطان طوقه انگور» در ملایر گفت: توسعه پایه های مقاوم به بیماری سرطان طوقه انگور با همکاری ایستگاه تحقیقات انگور ملایر از سال 1400 رقم خورد و نسبت به تولید ارقام پایه ای مقاوم در برابر این بیماری اقدام شد.
کاکاوند با بیان اینکه این ارقام تولیدی به عنوان پایه ارقام محلی و وارداتی به شهرستان در اختیار کشاورزان قرار گرفته است، گفت: همچنین کلاس ها، دوره های آموزشی و کارگاه های آموزشی در سطح شهرستان با همکاری ایستگاه تحقیقات و پژوهشکده انگور و کشمش دانشگاه ملایر برگزار شد.
مدیر جهاد کشاورزی ملایر به برگزاری سمینارهای آموزش با دعوت از مدرسین مراکز تحقیقات کشور با همکاری شرکت های خصوصی در دانشگاه ملایر و تامین سموم موثر بر سرطان طوقه در سطح فروشگاهای سموم شهرستان، اشاره کرد.
وی افزود: سیستم کاشت سنتی به باغات داربستی (فراز) تغییر کرده است و تاکنون در سطح شهرستان 167 هکتار باغ انگور با اعتباری بالغ بر 85760 میلیون ریال از سال 1397 تا 1401 از طریق تسهیلات و کمک بلاعوض بهره مند شدند، همچنین استفاده از سولفات پتاسیم در سبد کودی باغات شهرستان ترویج یافته است که کمک شایانی برای مقابله با بیماری « سرطان طوقه انگور»، به شمار می رود.